Andreas Söderlund

 

Foto: Robert Eriksson

Andreas Söderlund

Född: 25 juni 1984 i Raseborg, Finland

Bor: Jönköping, Sverige

Familj: Sambon Johanna och dottern Ada.

Yrke: Frilansjournallist, föreläsare och säljchef

Frilansuppdrag för Aftonbladet tillsammans med Kai Rehn. Polisen hittade en mördad 63-årings kropp utanför Kalmar i juli 2014.

Från finländska kyrkbänkar

till småländska skogar.

 

Jag växte upp i en prästfamilj i Raseborg i södra Finland. Vi bodde bland åkrarna i de svensktalande områdena sydväst om Helsingfors.

 

Som 20-åring flyttade jag till Sverige för att studera journalistik på Södra Vätterbygdens Folkhögskola och

medie- och kommunikationsvetenskap på Högskolan i Jönköping. Där började min något udda kombination av yrken. Under studietiden försörjde jag mig som webbreporter på den då nystartade tidningen Jnytt.se. Men jag arbetade även som telefonförsäljare och säljcoach på telemarketingbolaget WeCall.

 

Sommaren 2010 började jag arbeta som livsåskådningsreporter på Jönköpings-Posten. Som livsåskådningsreporter granskade jag kyrkligheten i Jönköping och skrev flera uppmärksammade reportageserier om människors tro. Vid sidan av livskåskådningen arbetade jag som granskande reporter. Jag avslöjade bland annat hur riksdagsman Peter Persson satte i system att ta flyg och taxi till sin sommarstuga på skattebetalarnas bekostnad. Granskningen ledde till regeländringar i riksdagen. Jag granskade även företaget 121.nu som efter granskningen lades upp på Svensk Handels varningslista.

 

Våren 2013 lämnade jag Jönköping för Aftonbladet. Under det första året på Aftonbladet granskade jag bland annat den kristna tv-koncernen Kanal 10 - som varje år drar in

20 miljoner kronor i kollekt.

 

Våren 2014 föddes min dotter Ada i Jönköping. Jag flyttade då tillbaka till Jönköping för att i stället arbeta frilans tillsammans med fotografen Kai Rehn. Vi arbetar i huvudsak för Aftonbladet. Vid sidan om det skriver jag för Samefolket och är krönikör på Jönköpings-Postens kultursida. Samtidigt arbetar jag som säljchef på Wecall med 150 anställda i Jönköping, Borås och Göteborg. Jag föreläser även om webbjournalistik, försäljning och om hur det är att vara svensktalande i Finland.

 

Kombinationen av försäljning och journalistik kan låta udda. Tekniken bakom att som säljare ta sig fram över telefon - och att som journalist kunna ställa de rätta frågorna till rätt person - är däremot snarlik. Jag har genom åren använt försäljningsstrategier för att ta mig fram som journalist - men även använt intervjuteknik för att lyckas som försäljare.

Copyright: Andreas Söderlund